Aku rasa semua orang suka makan yong tau fu ni..tapi mesti lagi ramai tak tau cara nak buat kuah manis ni. Sebenarnya aku pun tak tau cara nak buat..rupanya senang je. Bersungguh aku mencari2 resepi yang paling mudah. Aku masak cara aku, aku tak tiru bulat2..aku masak ikut sedap tekak aku. Agak kurang pape aku tambah sendiri, bak kata mak aku, masak campak2 hehe. Ni aku sharekan resepinya..moga bermanfaat.
Bahan2:
Cili mesin 2sb
Cili sos 2sb
Sos tiram 2sb
Sepeket kecik taucu
Kicap pekat 2sb, kot takde kicap manis pun boleh tp buh la 4sb
*Gula merah ikut masing2 punya tahap kemanisan
2 ulas bawang putih
*Garam sikit
3 cawan air
*Tepung jagung
Cara2:
Semua benda kecuali bertanda *..ko blend je masuk dlm periuk dan didihkan. Dah didih buh garam dan gula merah. Last ko buh la bancuhan tepung jagung ikut kepekatan yg korang suka. Kot suka bijan, ko sangai la bijan tu sikit, tabur masa nk hidang. Serius sedap ni..pasni dah takyah nak beli kat pasor..benda boleh masak, buat apa beli hihi...Selamat mencuba!🥰
No comments:
Post a Comment