Hari ni punya la boring dok kat rumah. Husband kerja, anak2 ada training la tuition la. Sabor je la. Mundar mandir mundar mandir, keluar masuk dapur..sudahnya masak je la hilangkan boring.
Pagi tadi sarapan megi yg viral kat fb tu, ala yg ada cheese then letak telor kat tengah2 tu..sedap gak..sesekali boleh la.
Pastu teringat hari tu try buat kek marble...jadik uuuu. Teruja betul, husband dgn anak2 beria makan..means sedap la tu kot. Kredit to Ain dak opis aku tu sbb share resepi yg sgt senang dan kompom menjadik. Since kek aritu bertahan sehari jek pastu habis, ku pikir hari ni nak buat lagi tp versi pelangi plak. Resepi sama je cuma nnti dah siap adunan bagi2 beberapa mangkuk untuk dikalerkan. Kot sape nk resepi aku panjangkan la resepi kek ni moga bermanfaat😊
Bahan-bahan:
Seketul butter / 250gm marjerin pelangi
Telor B 5 biji
Gula halus 1 1/2 cawan (blend je)
Tepung naik sendiri 2 1/2 cawan
Esen vanilla
Baking powder 1 sk
Susu pekat manis 2sb
Sikit serbuk koko/pewarna
Cara-cara:
Pukul butter dgn gula hingga sebati. Masukkn telor sebiji2. Pukul hingga kembang, masukkn esen vanilla, baking powder. Pukul lagi hingga sebati. Masukkn tepung sikit. Masa ni takyh guna mixer, just gaul dgn spatula je. Dah sebati masukkn dlm loyang yg dah dilenser dgn baki2 butter tadi. Panaskan oven dlm 5 minit sblm magn suhu 130° selama 60 minit. Lps sejam ko cucuk la tgh kek tu, kot masih melekit ko tambah la minit lg. Kot dah tak lekit kat lidi tu kira dh masak la tu. Dah masak jgn ko terus kuarkan dr oven..biar dia dlm oven tu lebih kurang 20 minit br kuarkan. Selamat mencuba..
Travelog aku...aku liza, suka travel, suka masak, suka makan...wifey to a husband dan mama kepada seorang puteri dan 3 orang hero malaya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SEMPORNA OKTOBER 2020
Beli jiwa anak-anak. Kadang2 kita terlalu sibuk bekerja hingga lupa perlu ada masa untuk keluarga. Anak2 suka mandi laut, jom kita bawak d...

-
Semua mesti suka makan begedil. Aku salah sorang penggemar, tak kira begedil ayam ke, daging ke, ikan ke...semua aku belasah. Hari n...
-
Aku rasa semua orang suka makan yong tau fu ni..tapi mesti lagi ramai tak tau cara nak buat kuah manis ni. Sebenarnya aku pun tak tau cara...
-
Hampir terlupa, hari ni birthday Adam Darwish yang ke-8. Pejam celik pejam celik, dah besar anak mama yang lahir sebesar tapak tangan tu. ...
No comments:
Post a Comment