Minggu lepas adalah minggu yang memenatkan bagi aku. Ada je kerja yang nak dibuat. Basuh baju sekolah, basuh baju harian, basuh kasut sekolah, jemur baju, lipat baju, kemas rumah, pergi pasar, masak. Kalau nak tengok tempai sidai baju tu pon dah tak cukup, almaklum aku duk kat 'umah burung'. Maksud aku tu bukan la rumah burung yang terbang2 tu. Aku dok apartment so tempat nak sidai baju memang la amat terhad sekali hehe..... kalau la badan ni boleh bercakap mesti dia pon komplen. Nak buat camne, aku takde maid. Semua aku buat sendiri. Tapi masih mampu lagi kot tulang 4 kerat ni nak wat semua kerja2 tu. Tu sebab hari2 aku berdoa agar Allah berikan kesihatan yang baik untuk aku. Kekadang aku tak faham kenapa orang lain perlu ada maid sampai 2-3 orang sedangkan dia tak kerja pon. Duit dah terlebih kot ek! Biarlah dorang..asal dorang bahgia.
Walau penat camne sekalipun..masak tetap kene masak. Asik beli lauk kat luar pun tak best gak. Sesekali ok la bagi aku. Incik somi dengan anak-anak pasti nak makan dari air tangan ni gak. Meh aku nak share resepi bergedil daging. Bergedil ye bukan berdegil hahaha...Bergedil memang sangat2 senang nak buat, bahan pun tak banyak. Kali ni aku buat bergedil daging. Kalau nak tukar daging dengan ikan pun boleh. Ikut suka korang, tekak korang yang nak makan..ye tak? Jenis ikan yang sesuai untuk bergedil adalah ikan sardine hitam, kembung atau tenggiri.
Bahan2 :
Kentang 4 biji (rebus dan lenyek)
Daging cincang (direbus dan tos)
Daun sup
Bawang goreng
Serbuk lada hitam
Serbuk roti (bread crumb)
Garam dan perisa
Sebiji telur (untuk celur dan goreng)
Caranya :
Campurkan semua bahan2 tadi kecuali telur. Gaul sebati, kalau lembik sgt boleh masukkan bread crumb sikit2. Pastu bulat2 kan macam kat pic bawah ni. Salut dengan telur dan goreng.

No comments:
Post a Comment