Dulu memang aku tak pernah nak suka beli ikan keli ni. Bila rasa nak makan, gi beli je kat kedai yang dah siap masak. Bukan ape, malas nak kerjakan ikan ni. Dengan lendirnye...eeeuuuu geli. Mengada kan? Time makan tak pikir lak geli nye tu. Tapi aku telah mencabar diri aku untuk masak ikan ni, tapi aku masak je, yang bersihkan ikan tu laki aku jugak. Takpe laki ai sayang kat ai tu sbb dia tolong siangkan ikan tu...*nak muntah rasa, macam dia sorang ada laki* haha. Lauk ni memang peberet aku, lagi2 kalau mak aku yang masak. Fuh! sedap betul. Mana taknye, tinggal makan je mamang la sedap.
Bahan2:
Ikan keli (dibakar)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cili api & cili besar
Biji cekur sikit
Biji kunyit sikit
(semua blend)
Santan
Serai
Asam keping
Garam
Masaknye bukan la susah sangat. Cam masak lemak cili api biasa tu cuma buh biji cekur sikit buat bau2 cekur tu. Sedap weii...selamat mencuba. Kalau tak sedap tu maknya korang masak tak baca Bismillah.
No comments:
Post a Comment