Gigih pagi2 tadi buat sarapan macaroni pastu masak nasi lagi. Adoiii cam tak cukup tangan, tapi takpe...'mama kan hebattt' bak kata anak aku. Hahaha itu ayat mengipas tu namanya nakk. Apa pun tak kisah la, start tahun 2015 ni aku dah tukor waktu kerja..masuk keje kul 8.30 pagi so sempat la nak masak tuk tengahari sekali. Nanti lunch takde la kalut2 nak masak.
Anak2 aku tengah nak membesor ni, makanan sentiasa kene ada atas meja. Lagi2 time cuti sekolah ni. Main2...makan..main2...makan. Tu je la kejenye. Tapi takpe, selagi tulang 4 kerat mama korang ni larat lagi...mama akan masak tuk korang. Dun worry! Tapi mama tak jamin, sok2 kalau mama tak sehat, korang makan nasi ngan telor je la ye..dah itu je yang apak korang tau masak hahaha...sorry Bee, I kutuk u (tp memang kenyataan kan)
Nak masak nasi biryani ni tak susah mana pun. Yang penting ada rempah biryani tu, ko olah camne pun tetap akan jadi nasi biryani, dia takkan bertukar jadik nasi tomato...percaya lah!
Bahan2 :
Bawang besar, halia, bawang putih (blend)
Beras basmathi (rendam 20 minit dan tos)
Rempah biryani Faiza
Seketul kiub ayam (ape brand pon boleh)
Bunga lawang & kayu manis
Sikit marjerin untuk menumis
Ayam potong kecik
Air
Garam
Cara2:
Cairkan marjerin, tumis bawang dan buh bunga lawang dengan kayu manis. Kiub ayam sekali. Pastu buh air dan garam. Dah didih buh la beras. Pastikan air jangan banyak. Setengah inci dari aras beras je cukup. Disebabkan tajuk aku tu biryani ayam, aku buh atas beras tadi ayam. kalau korang nak buh daging pon boleh. Ikut citarasa memasing. Cuma aku nak gtau kalau nak buh daging, better daging tu korang rebus dulu. Daging kan liat.
No comments:
Post a Comment