Friday 9 January 2015

Lempeng Kelapa & Sambal Tumis Hijau

Aku rasa blog aku ni dah lebih kepada blog masakan hahaha...kene tukor title la cenggini.  Tapi kalau dah namanye mak2...memasak tu dah sebati dalam jiwa aku ni.  Lately kan asik ujan jer...balik keje je rasa lapor...balik keje je lapor...camne tu?  Share tips diet kemain lagi tapi tah bila nak start dietnye.  Asik mencekik je hahaha...
 
Ni cerita masak hari tu.  Laki aku kebetulan tak overtime so aku balik keje dia ada dah kat rumah.  Memasing lapor tapi takmo makan nasi.  So aku pon kumbah la kat gobok dapor tu apa yang ada.  Ada tepung dan ada plak kelapa parut dalam peti ais.   Mmmmm mari kita melempeng.  Cicah plak dengan sambal hijau peberet laki aku...perrgghhhhh!  bergaduh2 laki bini nak mencicah...tu bukan gaduh2 bertumbuk tau.  Gaduh manja2.  Dengan sape lagi kalau nak manja2 kalau bukan dengan laki bini memasing kannnn.
 
Legam lempeng aku hahaha.  Tapi paling rare sambalnye tu.  Cara nak buat lempeng tu semorang tau kot.  Cuma lempeng ni aku buh kelapa parut.  Sedap wei...cer la try.  Lemak2 gitu rasanya.  Aku nak share cara masak sambal ijau tu.
 
 
Bahan2:
Cili besar hijau
Cili padi 2-3 biji je (aku tak tahan pedas)
Bawang besar
Bawang putih
Halia sikit
(semua benda tu blend je)
Ikan bilis (tumbuk)
Bawang besar (potong bulat2)
Garam, perisa dan gula
Asam keeping sikit
 
 
 


No comments:

Post a Comment

SEMPORNA OKTOBER 2020

 Beli jiwa anak-anak.  Kadang2 kita terlalu sibuk bekerja hingga lupa perlu ada masa untuk keluarga. Anak2 suka mandi laut, jom kita bawak d...