Selalu makan kat kedai je. Aku cabar diri aku untuk try masak bende ni. Resepi mintak kat kawan. Itupun dengar sambil lalu je. Kompiden mesti ada. Try2..menjadik plak tu, suka..suka..suka..
Rasa semua dah tip top dah, satu je kurangnye, tak dak hot plate yg mcam kat kedai tu. Tapi tak kisah laaa...dlm mangkuk pon bolehhh. Janji makan time panas2 menggelegak.
Aku nak share resepi. Tak baik kedekut ilmu. Ada ilmu kita manfaatkan bersama hehe.
Bahan-bahan :
Bawang besar
Bawang putih
Halia
(semua kat atas blend)
Cili boh
Tomato sos
Ayam potong kecik
Cendawan kering (direndam bagi kembang dan potong 4)
Sos tiram
Kicap pekat
Kicap manis
Serbuk lada hitam
Cili kering 5-6 tangkai (potong2)
Halia (hiris)
Sayur sawi
Sikit tepung jagung
Yee Mee / Mee kuning
Cara-cara :
Tumis bawang yang diblend bersama cili boh dan halia hiris. Masukkan ayam dan sos tiram dan buh air sikit. Biar ayam empuk. Pastu buh kicap pekat dan kicap manis. Buh air (ikut suka dan banyak mana air tu). Biarkan didih. Masukkan serbuk lada hitam dan sos tomato. Pastu masukkan cendawan, sayur dan cili kering yg dipotong tadi. Last sekali bancuh tepung jagung dah masukkan dalam kuah tadi. Didih je kuah tu ko tuang kat yee mee tu dan makan panas2. Kompom rasa cam makan kat kedai. Resepi ni sebab aku takde hot plate aku takde la buh telur. Kalau korang nak buh pon boleh. Kita yang buat dia kannn. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment